Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας


H Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας (Δο.Συ.Π.) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμ. 40/51/12.12.2017 απόφαση της Συγκλήτου (πρώην Υπηρεσία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Φοιτητών) και λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2018. Η Δο.Συ.Π. διαρθρώνεται σε δύο Τμήματα, το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, καθώς και το Τμήμα Προσβασιμότητας. Στόχος της είναι η ισότιμη συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η αύξηση του ποσοστού έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών των φοιτητών με ιδιαιτερότητες και αναπηρίες, όπως και των φοιτητών από ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, μέσω της ενίσχυσης σχετικών υποστηρικτικών δομών.

Σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα του Δ.Π.Θ.  (https://dosyp.duth.gr/), αναπτύσσονται δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν:

(α) στις σπουδές (π.χ. μαθησιακές δυσκολίες, αδυναμία συγκέντρωσης, άγχος εξετάσεων, ασυμβατότητες εκπαιδευτικών χώρων, μέσων και υλικών λόγω αναπηρίας, κ.ά.),

(β) την ακαδημαϊκή ζωή (π.χ. δυσκολίες προσαρμογής στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, αρνητική στάση προς το αντικείμενο σπουδών, κ.ά.),

(γ) την κοινωνική ζωή (π.χ. δυσκολίες στις φιλικές και οικογενειακές σχέσεις, απομόνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κ.ά.),

(δ) άλλες δυσκολίες (π.χ. ψυχοσωματικές διαταραχές, συναισθηματικά προβλήματα, εξαρτήσεις).

Η ΔοΣυΠ εξασφαλίζει την εχεμύθεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών που θα ζητήσουν την υποστήριξή της. Λειτουργεί στις 4 πόλεις στις οποίες έχουν την έδρα τους τμήματα του Δ.Π.Θ. (Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα).

Οι φοιτητές που νομίζουν ότι μπορούν να ωφεληθούν από τις δράσεις του Τμήματος Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά ή με e-mail με το προσωπικό της Δομής (Τηλ.: 25310-39050, e-mail: dosyp@duth.gr).

Για να συνδεθείτε με την ιστοσελίδα της Δο.Συ.Π. του Δ.Π.Θ., πατήστε ΕΔΩ

  • Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης

Το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στελεχώνεται από Ψυχίατρο, Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς και έχει ως στόχο να υποστηρίξει την προσωπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της κοινωνικής ζωής των φοιτητών μέσα και έξω από τους χώρους εκπαίδευσης.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν: ατομική και ομαδική συμβουλευτική, οργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων με βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα, υλοποίηση δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας, οργάνωση δικτύου εθελοντών, συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικοποίησης και πρωτοβουλίες εθελοντικής προσφοράς και συνεργασία με φορείς της κοινότητας που έχουν συναφείς στόχους.

  • Τμήμα Προσβασιμότητας

Το Τμήμα Προσβασιμότητας έχει ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες φοιτητών με ιδιαιτερότητες και αναπηρίες, μέσα από την προσαρμογή του περιβάλλοντος εκπαίδευσης, την αξιοποίηση υποστηρικτικών τεχνολογιών πληροφορικής και την παροχή υπηρεσιών διευκόλυνσης της πρόσβασης στους χώρους και στη γνώση.

Το Τμήμα Προσβασιμότητας στελεχώνεται από Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών, ενώ οι προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

(α) Ηλεκτρονική προσβασιμότητα (π.χ. προσαρμογή του περιβάλλοντος εκπαίδευσης, σχεδιασμός προσβάσιμων σταθμών εργασίας βιβλιοθηκών και διαδικτύου, διαμόρφωση ψηφιακού περιβάλλοντος για δράσεις συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προσβασιμότητας, μετατροπή εκπαιδευτικού υλικού και συγγραμμάτων σε προσβάσιμη μορφή, κ.ά.),

(β) Προσβασιμότητα σε Κτίρια & Υποδομές του Δ.Π.Θ. (π.χ. μελέτη προσβασιμότητας κτιρίων και λοιπών υποδομών, αξιολόγηση τροποποιήσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα κτίρια του Δ.Π.Θ. κ.ά.).